Koelkast
Met deze gids wordt je zelf een koelkast reparatie expert
Repareer voortaan zelf je koelkast, dat is niet alleen leuk, maar scheelt ook nog eens veel geld. En
Door Bas Gepubliceerd op: 04-09-2023

Je koelkast zelf repareren; hoe pak ik dat aan

Als trotse eigenaar van een koelkast ben je ongetwijfeld bekend met het ongemak dat ontstaat wanneer dit essentiële huishoudelijke apparaat niet naar behoren functioneert. Een defecte koelkast kan leiden tot bedorven eten en ongemak, een koelkast reparatie is hier onvermijdelijk. Maar geen zorgen, veel koelkastproblemen kunnen thuis worden opgelost, en wij van Onderdelenplanet zijn hier om je te begeleiden bij het zelf repareren van je koelkast. Zorg er wel voor dat je voldoende tijd hebt om te beginnen aan het repareren van je eigen koelkast, zo weet je zeker dat je niet tijdelijk zonder komt te zitten.

Je koelkast zelf repareren of uitbesteden?

Bij koelkastproblemen rijst vaak de vraag: "Moet ik proberen mijn koelkast zelf te repareren of het werk uitbesteden aan een professional?" Dit is een belangrijke overweging, en het antwoord hangt af van verschillende factoren, waaronder je technische vaardigheden, beschikbare tijd en budget.

Als je handig bent en over de nodige kennis en gereedschap beschikt, kan het zelf repareren van je koelkast een bevredigende en kosteneffectieve optie zijn. Hierbij moet je echter rekening houden met de complexiteit van de reparatie. Sommige problemen, zoals het vervangen van een deurrubber of thermostaat, kunnen relatief eenvoudig zijn, terwijl andere, zoals het repareren van de compressor, aanzienlijk ingewikkelder zijn.

Als je twijfelt over je vaardigheden of als de reparatie te complex lijkt, kan het inhuren van een professionele koelkastreparateur de beste keuze zijn. Ze beschikken over de expertise en ervaring om snel en efficiënt problemen op te lossen en kunnen je kostbare tijd en mogelijke frustraties besparen. Overweeg ook de leeftijd en algemene staat van je koelkast. Als deze al aanzienlijk verouderd is, kan het verstandiger zijn om te investeren in een nieuwe koelkast met moderne functies en efficiëntie. Wat ook handig is, is om te controleren of er wel onderdelen voor jouw apparaat beschikbaar zijn, kijk bijvoorbeeld bij alle Etna koelkastonderdelen. Voor veel oude apparaten zijn er nog altijd onderdelen te verkrijgen om zelf je koelkast te repareren, echter zijn sommige koelkast toch echt toe aan vervanging.

Veel voorkomende reparaties voor de koelkast

Nu we hebben besproken of je jouw koelkast zelf moet repareren of het werk moet uitbesteden, laten we eens kijken naar enkele veelvoorkomende reparaties die je zelf kunt uitvoeren.

Deurrubber koelkast vervangen

Een van de meest voorkomende problemen met koelkasten is een versleten of beschadigd deurrubber. Het deurrubber, ook wel bekend als de deurafdichting, speelt een cruciale rol in het behouden van de koude lucht in de koelkast en het voorkomen van energieverspilling. Als je merkt dat je koelkast lekt of dat er condensatie aan de binnenkant van de deur zit, is de kans groot dat het deurrubber moet worden vervangen.

Hier leggen we uit hoe je het deurrubber van je koelkast kunt vervangen:

 1. Schakel de koelkast uit en trek de stekker uit het stopcontact om je veiligheid te waarborgen.
 2. Open de koelkastdeur en verwijder eventuele schappen of laden die in de weg zitten.
 3. Trek voorzichtig het oude deurrubber los van de deur van de koelkast. Dit kan wat kracht vergen, dus wees geduldig en gebruik indien nodig een platte schroevendraaier om te helpen. Het kan zijn dat het rubber is vastgelijmd. Indien dit het geval is zul je ook alle oude lijmresten moeten verwijderen. Zorg er wel voor dat je eerst gecontroleerd hebt of er nog rubbers te verkrijgen zijn voor je apparaat, omdat je een verwijderd vastgelijmd rubber niet meer terug kunt plaatsen.
 4. Maak het gebied waar het nieuwe deurrubber zal worden geplaatst goed schoon en droog.
 5. Plaats het nieuwe deurrubber op de deur en druk het stevig aan om ervoor te zorgen dat het goed hecht. Als er bij het oude rubber lijm zat, kan het nodig zijn om het nieuwe rubber ook weer op zijn plek te plaatsen.
 6. Controleer of het deurrubber goed is uitgelijnd en dat er geen openingen zijn waardoor koude lucht kan ontsnappen. Als het rubber nog een beetje is ingedeukt, is het verstandig om het koelkast rubber de tijd te geven om weer uit te zetten naar de originele vorm. 
 7. Sluit de koelkastdeur en steek de stekker weer in het stopcontact. Schakel de koelkast in en controleer of deze goed afkoelt. Wij bij onderdelenplanet vinden een koud drankje altijd de ideale graadmeter ;), maar een termometer kan natuurlijk ook.

Het vervangen van het deurrubber is een relatief eenvoudige en kosteneffectieve reparatie die de efficiëntie van je koelkast aanzienlijk kan verbeteren. Als je merkt dat je koelkast niet meer goed afsluit of als je condensvorming opmerkt, overweeg dan om het deurrubber te vervangen voordat je dure energierekeningen krijgt. Voor AEG hebben wij verruit de meeste deurrubbers op voorraad liggen, deze vind je op de pagina voor AEG koelkast onderdelen. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, maar controleer altijd eerst of de vervangende onderdelen voor jouw koelkast nog leverbaar zijn, zo voorkom je dat je voor niets bent begonnen aan een mogelijk niet terug te draaien projectje. 

Koelkast thermostaat repareren

Een andere veelvoorkomende oorzaak van koelkastproblemen is een defecte thermostaat. De thermostaat regelt de temperatuur binnen de koelkast en zorgt ervoor dat deze op de juiste koelte blijft. Als je voedsel begint te bevriezen in de koelkast of als het juist niet koud genoeg is, kan een kapotte thermostaat de boosdoener zijn. Controleer altijd eerst of de koelkast rubbers goed afsluiten. Als de koelkast rubbers koude lucht lekken, kan het zijn dat de koelkast te vaak aanslaat en daardoor aan de achterkant te koud wordt en aan de voorkant juist niet. Als de rubbers goed zijn, dan heb je grote kans dat de termostaat aan vervanging toe is. 

Om de thermostaat van je koelkast te repareren, volg je deze stappen:

 1. Schakel de koelkast uit en trek de stekker uit het stopcontact.
 2. Zoek de thermostaat meestal in de buurt van het koelgedeelte van de koelkast, vaak achter een paneel of een beschermende kap. Je moet hier relatief makkelijk bij kunnen, als je twijfelt over de locatie kun je ons altijd vragen om een bouwtekening van je apparaat. Hierop kun je de locatie van de termostaat in jouw koelkast herleiden. 
 3. Verwijder voorzichtig de bedrading die is verbonden met de thermostaat. Zorg ervoor dat je de kleuren en posities van de draden noteert, zodat je ze later correct kunt aansluiten.
 4. Maak de thermostaat los van zijn montageplaats, meestal met schroeven of klemmen. 
 5. Installeer de nieuwe thermostaat op dezelfde manier als de oude, zorg ervoor dat alle bedrading correct is aangesloten. 
 6. Monteer eventuele panelen of kappen die je hebt verwijderd. 
 7. Steek de stekker weer in het stopcontact en schakel de koelkast in. 
 8. Controleer de temperatuur en zorg ervoor dat deze nu correct wordt geregeld.

  Het vervangen van een kapotte thermostaat kan je koelkast weer in topconditie brengen en voorkomen dat je voedsel bederft. Als je echter niet zeker bent van je vaardigheden op het gebied van elektrische reparaties, raadpleeg dan een professional om ervoor te zorgen dat de reparatie correct wordt uitgevoerd.

  Koelkast compressor repareren

  De compressor is het hart van je koelkast en speelt een cruciale rol bij het koelen van de inhoud. Als de compressor defect is, zal je koelkast niet goed koelen, en dit kan leiden tot bedorven voedsel en ongemak. Het repareren van een koelkastcompressor is echter een complexe taak die vaak gespecialiseerde kennis en gereedschap vereist. Als je vermoedt dat je compressor kapot is, is het raadzaam om een professionele reparateur te raadplegen.

  Koelkastcompressorproblemen kunnen variëren van elektrische storingen tot mechanische problemen. Het kan moeilijk zijn om het exacte probleem vast te stellen zonder de juiste ervaring en diagnoseapparatuur. Een professionele reparateur kan de compressor testen en bepalen of deze moet worden gerepareerd of vervangen.

  Het vervangen van een koelkastcompressor kan een kostbare aangelegenheid zijn, dus voordat je deze stap overweegt, controleer of je koelkast nog onder garantie valt. Sommige fabrikanten bieden uitgebreide garanties op compressoren, waardoor je kosten kunt besparen.

  Je onderdelen snel vervangen met Onderdelenplanet

  Bij Onderdelenplanet begrijpen we dat het zelf repareren van je koelkast soms betekent dat je vervangende onderdelen nodig hebt. Daarom bieden wij een breed assortiment hoogwaardige koelkastonderdelen die je snel en eenvoudig kunt bestellen. Of je nu een nieuw koelkast deurrubber, een koelkast thermostaat, of andere koelkast onderdelen nodig hebt, wij hebben het in huis. Bekijk bijvoorbeeld alle Bosch koelkast onderdelen, niet duur en eenvoudig zelf te monteren.

  Onze onderdelen zijn geschikt voor verschillende merken en modellen koelkasten, zodat je precies kunt vinden wat je nodig hebt. Bovendien bieden we gedetailleerde productinformatie en installatiehandleidingen om ervoor te zorgen dat je de reparatie met vertrouwen kunt uitvoeren.

  In plaats van te wachten op een reparateur en hoge kosten te betalen voor arbeid en onderdelen, kun je geld besparen door zelf je koelkast te repareren met behulp van hoogwaardige onderdelen van Onderdelenplanet. We zijn er om je te ondersteunen bij het herstellen van de efficiëntie van je koelkast en het verlengen van de levensduur van dit belangrijke apparaat.

  In conclusie, het zelf repareren van je koelkast kan een lonende en kostenbesparende onderneming zijn, maar het is essentieel om je comfortniveau en technische vaardigheden te overwegen voordat je begint. Voor eenvoudige reparaties zoals het vervangen van een deurrubber of thermostaat, kun je onze hoogwaardige onderdelen gebruiken om de klus snel te klaren. Voor complexere problemen zoals een kapotte compressor, is het raadzaam om een professionele reparateur te raadplegen.

  Bij Onderdelenplanet zijn we toegewijd om je te voorzien van de benodigde onderdelen en expertise om je koelkast weer in topconditie te brengen. Neem gerust contact met ons op voor al je koelkastonderdelenbehoeften. Samen zorgen we ervoor dat je koelkast weer optimaal presteert en je voedsel vers blijft.

  Onderdelen voor jouw Koelkast bestellen?
  Hoi, wij zijn Onderdelenplanet. Wij zijn op een missie elke Koelkast te repareren. Doe jij ook mee?
  Selecteer hieronder je apparaat en vind alle onderdelen die gegarandeerd passen

  ROBERTSHAW
  K59l2139500 Thermostaat Ranco Alternatief Voor Bauknecht 484000008690
  31 ,39
  Op voorraad
  Voor 17:30 besteld, morgen in huis
  Van: {{oude_prijs}} 31,39
  Op voorraad
  Voor 17:30 besteld, morgen in huis

  GORENJE
  Deurdichting
  29 ,59
  Op voorraad
  Voor 17:30 besteld, morgen in huis
  Van: {{oude_prijs}} 29,59
  Op voorraad
  Voor 17:30 besteld, morgen in huis

  GORENJE
  Magnetic Gasket T 6n L1750-60-si-mt7
  (1)
  72 ,59
  Op voorraad
  Voor 17:30 besteld, morgen in huis
  (1)
  Van: {{oude_prijs}} 72,59
  Op voorraad
  Voor 17:30 besteld, morgen in huis