Koffiezetapparaat
Je koffiezetapparaat repareren; hoe pak je dat aan?
Repareer je eigen koffiezetapparaat, wel zo makkelijk
Door Bas Gepubliceerd op: 08-07-2023

Je koffiezetapparaat is een essentieel apparaat in je keuken. Maar wat als het plotseling kuren vertoont en je koffiezetapparaat kapot is? Het kan verleidelijk zijn om direct een professional in te schakelen voor de reparatie, maar wist je dat je vaak zelf de reparatie kunt uitvoeren? In deze ultieme gids laten we je zien hoe je zelf je koffiezetapparaat kunt repareren en bespaar je op dure reparatiekosten en lange wachttijden. Als experts op het gebied van koffiezetapparaat onderdelen begrijpen we de reparatie als geen ander, en we delen graag onze kennis met jou. Dus, ben je er klaar voor? Lees dit artikel en leer hoe je voortaan zelf je koffiezetapparaat kunt repareren.

Zelf je koffiezetapparaat repareren of uitbesteden?

Wanneer je koffiezetapparaat kapot is en niet meer werkt zoals het hoort, sta je voor de keuze: zelf repareren of een expert inschakelen? Een koffiezetapparaat is afhankelijk van het type in sommige gevallen relatief complex, maar de meeste problemen kun je toch echt zelf oplossen. In de praktijk zien we vaak dat het koffiezetapparaat gaat lekken, of dat het apparaat vreemde geluiden veroorzaakt. Deze problemen zijn in bijna alle gevallen zelf op te lossen omdat het enkel het demonteren en opnieuw monteren van een vervangend onderdeel betreft. Hierbij komt geen specialistische kennis kijken en je kunt dus je koffiezetapparaat zelf repareren.

Veel voorkomende reparaties voor je koffiezetapparaat

Mijn koffiezetapparaat lekt

Een veelvoorkomend probleem bij kapotte koffiezetapparaten is lekkage. Dit kan gebeuren tijdens het gebruik, maar ook als het apparaat niet gebruikt wordt. Als je koffiezetapparaat water lekt, kun je de volgende stappen nemen om het probleem op te lossen en je lekkenede koffiezetapparaat te herstellen:

 • Controleer de afdichting van het waterreservoir. Vervang indien nodig de afdichting met een nieuwe, passende afdichting voor jouw koffiezetapparaatmodel.
 • Controleer de zetgroep en zorg ervoor dat deze goed is geplaatst (Een zetgroep is hetzelfde als een brouwunit). Als de zetgroep niet goed is geplaatst, kan dit lekkage veroorzaken. Plaats de zetgroep op de juiste manier terug in het koffiezetapparaat. Controleer ook de afdichtingen van de zetgroep. Deze afdichtingen hebben veel te verduren door de hoge druk en zijn daardoor extra gevoelig voor lekkage.
 • Controleer de rubberen pakkingen en afdichtingen rondom de waterleidingen. Als deze versleten of beschadigd zijn, vervang ze dan met nieuwe pakkingen of afdichtingen.
 • Reinig de lekbak en zorg ervoor dat er geen verstoppingen zijn. Als de lekbak verstopt is, kan dit lekkage veroorzaken. Maak de lekbak grondig schoon en verwijder eventuele verstoppingen.
Wist je dat het helemaal niet gek is om je afdichtingen zo nu en dan te vernieuwen? De meeste afdichtingen zijn gemaakt van een soort rubber of silicone zoals ook deze O-ring afdichting van Delonghi, na verloop van tijd verliezen de materialen de eigenschappen waarvoor ze zo geschikt zijn voor rubbers. De afdichtingen verliezen de soepelheid waardoor ze niet volledig meer afdichten en in sommige gevallen verharden de afdichtingen zo erg dat er scheurtjes ontstaan. Kijk hier voor een compleet overzicht van beschikbare Koffiezetapparaat afdichtingen

Mijn koffiezetapparaat maakt geen koffie meer

Als je koffiezetapparaat geen koffie meer brouwt en dus in feite een kapot koffiezetapparaat is, zijn er een aantal dingen die je kunt bekijken wat je zelf aan je koffiezetapparaat kunt repareren. De volgende dingen kunnen de oorzaak zijn van je probleem:

 • Controleer de watertoevoer naar het apparaat. Zorg ervoor dat de watertank gevuld is en dat er voldoende water naar het koffiezetapparaat stroomt. Controleer ook het doorloop ventiel van het waterreservoir door deze met je vinger in te drukken. Komt er geen water uit? Dan is deze waarschijnlijk verstopt of kapot.
 • Reinig de koffiezetgroep. De koffiezetgroep kan verstopt raken door koffieresten. Verwijder de koffiezetgroep volgens de instructies in de handleiding en reinig deze grondig. Plaats de koffiezetgroep terug en test het apparaat opnieuw. Een zetgroep is onderhevig aan slijtage en grote kans dat je deze een keer zal moeten vervangen. Bijvoorbeeld door deze Bosch Siemens Brouwunit
 • Reinig het gehele apparaat met speciale reinigingstabletten. In de handleiding van je apparaat staat hoe je dit precies aanpakt. Je kunt daarvoor deze Philips Saeco universele reinigingstabletten voor gebruiken
 • Controleer de maalinstellingen als je een koffiezetapparaat met een ingebouwde koffiemolen hebt. Als de maalinstelling te fijn of te grof is afgesteld, kan dit invloed hebben op de kwaliteit van de koffie. Pas de maalinstelling aan en test het apparaat opnieuw.

Mijn koffiezetapparaat is kapot en produceert geen stoom meer

Als je koffiezetapparaat geen stoom produceert, zijn er enkele mogelijke oorzaken:

 • Controleer de watertoevoer en zorg ervoor dat er voldoende water in het waterreservoir zit.
 • Reinig de stoompijpjes en zorg ervoor dat er geen verstoppingen zijn. Gebruik een dunne naald of een stoomreinigingsmiddel om eventuele verstoppingen te verwijderen. Uit ervaring weten wij dat er soms ophoping van melkresten in het stoompijpje blijven zitten. Hierdoor verstopt het systeem niet alleen, maar krijgen bacteriën ook de kans om te groeien. Een punt om aandacht aan te besteden dus.
 • Controleer de temperatuurinstellingen van het koffiezetapparaat. Als de temperatuur te laag is ingesteld, kan dit invloed hebben op de stoomproductie. Pas de temperatuurinstellingen aan en test het apparaat opnieuw. In de handleiding van je apparaat staat hoe dit precies moet en of het überhaupt mogelijk is op je apparaat.
 • Als de temperatuur instelling goed is, maar er nog steeds geen stoom uit het apparaat komt kan het zijn dat de temperatuur sensor niet meer goed werkt. Controleer daarom of het apparaat wel warm wordt, maar niet warm genoeg.
 • Controleer of het verwarmingselement nog goed is. Als deze kapot is wordt er geen warmte meer gegenereerd en dus ook geen stoom.

Koffiezetapparaat maakt vreemde geluiden

Als je koffiezetapparaat vreemde geluiden maakt, zijn er enkele mogelijke oorzaken:

 • Controleer of er koffieresten of andere vuilophopingen in het apparaat aanwezig zijn. Reinig het apparaat grondig en verwijder eventuele vuilophopingen.
 • Controleer de slijtage van de maalschijven als je een koffiezetapparaat met een ingebouwde koffiemolen hebt. Versleten maalschijven kunnen vreemde geluiden veroorzaken. Vervang indien nodig de maalschijven.
 • Controleer of alle onderdelen stevig zijn bevestigd. Loszittende onderdelen kunnen trillingen en geluiden veroorzaken. Bevestig alle onderdelen goed en test het apparaat opnieuw.

Koffiezetapparaat schakelt niet in

Je kent het wel, net als je een lekkere kop koffie wilt zetten start je koffiezetapparaat niet op en reageert je koffiezetapparaat niet op de aanknop. Als je koffiezetapparaat niet aan gaat, zijn er enkele mogelijke oorzaken:
 • Controleer de stroomtoevoer naar het apparaat. Zorg ervoor dat het apparaat correct is aangesloten een werkend stopcontact en dat de stekker goed is ingeplugd.
 • Controleer de aan/uitknop van het koffiezetapparaat. Als de knop los zit of niet goed functioneert, kan dit het probleem veroorzaken. Probeer de knop voorzichtig aan te drukken of te bewegen om te zien of het apparaat inschakelt.
 • Controleer de zekeringen of de stroomonderbreker in je huis. Als de zekering is doorgeslagen of de stroomonderbreker is uitgeschakeld, kan dit voorkomen dat het koffiezetapparaat stroom krijgt. Controleer en reset indien nodig de zekeringen of schakel de stroomonderbreker weer in.

Koffiezetapparaat heeft een defecte waterpomp

Als je koffiezetapparaat een defecte waterpomp heeft, kan dit invloed hebben op de watercirculatie en het zetten van koffie. Het vervangen van de waterpomp kan een complexere reparatie zijn en vereist mogelijk wat technische kennis. Hier zijn enkele algemene stappen om een defecte waterpomp te vervangen:

 1. Haal het koffiezetapparaat van de stroom en zorg ervoor dat het volledig is afgekoeld voordat je begint met de reparatie.
 2. Raadpleeg de handleiding van het koffiezetapparaat of zoek online naar instructies over het vervangen van de waterpomp voor jouw specifieke model.
 3. Verwijder voorzichtig de behuizing van het koffiezetapparaat om toegang te krijgen tot de waterpomp. Dit kan het verwijderen van schroeven of andere bevestigingen omvatten.
 4. Maak de waterpomp los van het apparaat volgens de instructies. Dit kan betekenen dat je bepaalde aansluitingen moet loskoppelen of schroeven moet verwijderen.
 5. Installeer de nieuwe waterpomp op dezelfde manier als de oude was bevestigd. Zorg ervoor dat alle aansluitingen stevig zijn vastgemaakt.
 6. Plaats de behuizing van het koffiezetapparaat terug en bevestig deze stevig.
 7. Sluit het koffiezetapparaat aan op de stroom en test of de nieuwe waterpomp correct werkt.
De meeste waterpompen zijn uit voorraad leverbaar, jouw Koffiezetapparaat pomp staat er waarschijnlijk ook tussen.

Eenvoudig je onderdelen vervangen bij Onderdelenplanet

Bij Onderdelenplanet begrijpen we dat het snel kunnen vervangen van onderdelen essentieel is bij het repareren van je koffiezetapparaat. Daarom bieden wij een uitgebreid assortiment aan koffiezetapparaat onderdelen van topkwaliteit, zodat je snel en probleemloos je koffiezetapparaat kunt repareren. Bekijk bijvoorbeeld eens ons ruime assortiment Delonghi koffiezetapparaat onderdelen. Bovendien garanderen we dat onze onderdelen perfect passen bij jouw specifieke koffiezetapparaatmodel. Of je nu een nieuwe afdichting, een vervangende waterpomp of andere onderdelen nodig hebt, je kunt ze gemakkelijk vinden op onze website. Bezoek Onderdelenplanet en ontdek ons uitgebreide aanbod aan koffiezetapparaat onderdelen. Met onze snelle levering heb je de benodigde onderdelen snel in huis, zodat je direct aan de slag kunt met het repareren van je koffiezetapparaat.

Conclusie

Het zelf repareren van je koffiezetapparaat biedt vele voordelen, waaronder kostenbesparing, tijdsbesparing en de mogelijkheid om zelf controle te hebben over het reparatieproces. Door de veelvoorkomende problemen te identificeren en de juiste stappen te volgen, kun je vaak zelf je koffiezetapparaat repareren zonder de hulp van een professional. En met de hoogwaardige onderdelen van Onderdelenplanet kun je erop vertrouwen dat je koffiezetapparaat weer perfect zal functioneren. Aarzel niet om de uitdaging aan te gaan en je koffiezetapparaat zelf te repareren.

Onderdelen voor jouw Koffiezetapparaat bestellen?
Hoi, wij zijn Onderdelenplanet. Wij zijn op een missie elke Koffiezetapparaat te repareren. Doe jij ook mee?
Selecteer hieronder je apparaat en vind alle onderdelen die gegarandeerd passen

DELONGHI
O-ring (vervangt: #6047219 O-ring.)
(1)
5 ,09
Uiterijk 16 Juli in huis
(1)
Van: {{oude_prijs}} 5,09
Uiterijk 16 Juli in huis

BOSCH/SIEMENS
Brouwunit
97 ,49
Op voorraad
Voor 17:30 besteld, morgen in huis
Van: {{oude_prijs}} 97,49
Op voorraad
Voor 17:30 besteld, morgen in huis

PHILIPS/SAECO
Reinigingstabletten 6 Stuks Tegen Koffieolie En Vetten
12 ,19
Uiterijk 16 Juli in huis
Van: {{oude_prijs}} 12,19
Uiterijk 16 Juli in huis